Alergeny

WYKAZ  WSZYSTKICH  ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH

Zboża zawierające GLUTEN: pszenica, owies, jęczmień, żytoA1
SKORUPIAKI I PRODUKTY PRZYGOTOWYWANE NA ICH BAZIEA2
JAJA i produkty pochodneA3
RYBY i produkty pochodneA4
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)A5
 SOJA i produkty pochodneA6
MLEKO i produkty pochodneA7
ORZECHY : migdał, laskowy, makadamia, nerkowca, pistacjowy,

Pekan i produkty przygotowywane na ich bazie

A8
SELER i produkty pochodneA9
GORCZYCA i produkty pochodneA10
NASIONA SEZAMU i produkty pochodneA11
DWUTLENEK SIARKI ( używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca obecna np. w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach) E220A12
ŁUBINA13
MIĘCZAKIA14