Uczniowie z klasy 3b od października 2022r. uczestniczą w zajęciach kulinarnych realizowanych w ramach innowacji opracowanej przez p. M. Christ i B. Kaizik „Mali odkrywcy – gotowanie z pasją”. Warsztaty odbywają się w nowym pomieszczeniu – kuchni przystosowanej do pracy z dziećmi, a zorganizowanej w ramach projektu „Laboratoria przyszłości”.
Przyrządzając potrawy trzecioklasiści zdobywają wiedzę o zdrowym odżywianiu. Uczą się nie tylko komponowania wartościowych posiłków, higieny podczas ich przyrządzania, ale także samoobsługi, współpracy w grupie, komunikowania się, podziału obowiązków.
Podczas zajęć uczniowie przygotowali owocowe węże, zdrowe i smaczne koktajle, kanapki pełne witamin, słodkie co nieco – racuchy z jabłkami oraz świąteczne pierniczki.
Zajęcia te, to dla dzieci dobra zabawa i wielka kulinarna przygoda. Nauka gotowania wcale nie jest trudna. Może sprawić dzieciom wiele radości.